G DATA 365 | Mail Protection

Eksportowanie i importowanie ustawień

Można wyeksportować ustawienia G DATA 365 | Mail Protection lub zaimportować je ponownie.

G DATA 365 | Mail Protection Import Export

Eksportowanie

Za pomocą przełączników można określić, które ustawienia mają zostać wyeksportowane:

  • ustawienia serwera poczty,

  • użytkownicy

  • ustawienia filtrów (malware i spam) oraz kwarantanny.

Eksport tworzy niezaszyfrowany plik .json w folderze Pobrane. Jeśli włączono przełącznik *Zaszyfruj wynik, zostanie utworzony zaszyfrowany plik *.enc.

Jeśli włączono przełącznik Zaszyfruj wynik, na ekranie zostanie wyświetlone bezpieczne hasło składające się z liter i cyfr.

To hasło należy bezwzględnie zapamiętać! Bez tego hasła nie można ponownie zaimportować wyeksportowanego pliku. Ze względów ochrony danych nie jest ono również zapisywane w G DATA Web-Portal.

Pokaż zrzut ekranu
G DATA 365 | Mail Protection Hasło

Importowanie

Za pomocą przełączników można określić, które ustawienia mają zostać zaimportowane:

  • ustawienia serwera poczty,

  • użytkownicy:

    • Jeśli użytkownik znajduje się w bieżącej bazie danych, ale nie w pliku kopii zapasowej, istniejący użytkownik pozostaje bez zmian. Nie następuje usunięcie.

    • Jeśli użytkownik znajduje się w bieżącej bazie danych i w pliku kopii zapasowej, zostaną przejęte ustawienia użytkownika z pliku kopii zapasowej. Bieżące ustawienia zostaną nadpisane.

    • Jeśli użytkownik istnieje wyłącznie w pliku kopii zapasowej, zostanie dodany do bieżącej bazy danych. Najpierw nastąpi import. Jeśli jednak użytkownik nie ma prawidłowej skrzynki pocztowej w Exchange, zostanie automatycznie ponownie usunięty po synchronizacji z serwerem Exchange.

  • ustawienia filtrów (malware i spam) oraz kwarantanny.

Można zaimportować plik *.json utworzony przez eksport lub zaszyfrowany plik *.enc.

Aby zaimportować plik *.enc, należy wprowadzić hasło wyświetlone podczas tworzenia pliku.

Po kliknięciu przycisku Konfiguration importieren ustawienia zostaną zaimportowane. Istniejące ustawienia zostaną przy tym natychmiast nadpisane!