Usuwanie urządzeń z G DATA Mobile Device Management

Po kliknięciu ikony Ikona usuwania otworzy się okno dialogowe, w którym należy potwierdzić usunięcie danego urządzenia.

Usuwanie urządzenia

Usunięcie urządzenia powoduje różne działania w zależności od sposobu zarządzania nim.

Android G DATA Agent

Połączenie z G DATA Mobile Device Management zostaje rozłączone. W trakcie tego procesu w przeglądzie urządzeń wyświetlany jest status bezpieczeństwa "Pending for deletion". Aplikacja G DATA Endpoint Security nie jest jednak odinstalowywana — usuwane jest tylko połączenie z MDM.

Urządzenia Apple

W przypadku urządzeń Apple również zostaje rozłączone połączenie z MDM. W trakcie tego procesu w przeglądzie urządzeń wyświetlany jest status bezpieczeństwa "Pending for deletion". Ponadto z urządzenia mobilnego usuwany jest profil konfiguracji.

Urządzenia w pełni zarządzane

Po usunięciu urządzenia w pełni zarządzanego zostaje ono najpierw usunięte z MDM. Następnie urządzenie mobilne jest przywracane do ustawień fabrycznych.