Widok Profile

Profile umożliwiają łatwe zastosowanie tego samego zestawu ustawień na wielu urządzeniach mobilnych. Pozwalają też wprowadzać zmiany w jednym miejscu i automatycznie wdrażać je na wielu zarządzanych urządzeniach.

Po przypisaniu profilu do urządzenia mobilnego nie można już wprowadzać indywidualnych ustawień tego urządzenia, które różnią się od ustawień profilu.
Przegląd profili

Na początku wyświetlany jest przegląd wszystkich profili. Na liście dostępne są opcje pokazywania i ukrywania kolumn oraz filtrowania i wyszukiwania.

Filtr

W kolumnie „Akcje” (→ 2) można usunąć dany profil, klikając ikonę Usuń, albo go skopiować, klikając ikonę Kopiuj.

Kliknięcie ikony Edytuj pozwala edytować ustawienia profilu. Otwiera się wówczas widok szczegółów profilu.

Profilu „Standard” nie można usunąć.
Po skopiowaniu profilu otwórz go, klikając Edytuj, i nadaj mu przynajmniej nową nazwę, ponieważ podczas kopiowania przypisywana jest nazwa tymczasowa.

Tworzenie nowego profilu

Aby utworzyć nowy profil, kliknij + Utwórz nowy profil w prawym górnym rogu widoku.

Tworzenie nowego profilu

Można nadać profilowi nazwę i dostosować wszystkie ustawienia opisane w sekcji Ustawienia w widoku szczegółów urządzeń mobilnych. Ustawienia te obowiązują na wszystkich urządzeniach, do których przypisano dany profil.